Wat is Rubber?
Ja, wat is rubber eigenlijk? Iedereen kent de foto’s van een rubberboom met daaraan een kommetje waarin een wit stroompje vloeit wel. Maar veel hedendaags rubber bestaat uit synthetische rubber. Reden hiervoor is omdat er simpelweg te weinig natuurrubber is, maar ook omdat men rubber wenst te maken met andere eigenschappen voor andere doel einden.
Natuurrubber kort gezegd NR
Deze rubber soort is het oudst van oorsprong en dient als voorbeeld voor alle andere (kunstmatige) soorten. Duizenden jaren geleden werd sap uit deze boom gebruikt om ballen mee te maken. Als de sap van een rubber boom op droogt wordt het elastisch.
Op de rubberkwekerijen word het sap van de rubberboom verkregen, dit is een proces van 5 a 6 uur waarna de boom enkele dagen rust krijgt om vervolgens weer gemolken te worden. Hierna wordt de sap gezeefd, geperst, gedroogd en gerookt. Waarna er op kwaliteit gesorteerd wordt. Hoe donkerder de rubberlap, hoe ouder de boom. Al deze lappen worden samen geperst tot blokken en vervolgens naar fabrieken verscheept om er eindproducten van te maken.
Synthetischrubber
Na onderzoek van natuurlijk rubber kwam me tot de ontdekken dat de rubbermoleculen wel eens nagemaakt zouden kunnen worden. Tenslotte als je natuurrubber na kunt maken kun je eigenschappen verbeteren en zelfs aanpassen. Zelf produceren heeft een ander fijn voordeel, het is voordeliger en makkelijker te verkrijgen. En zo werden de diverse synthetische rubbers ontdekt opgebouwd uit de grondstoffen uit aardolie verkregen. Een van de bekendste synthetische rubbers is het styreen-butadieen-rubber, een kunstrubber met de naam SBR.
Al jaren neemt het gebruik van SB rubber toe ten opzichte van NR, het stelt ons ook in staat dit naast elkaar te verwerken na gelang de wens of eis van het eindproduct.
Wat als we de soorten met elkaar vergelijken?
NR – Natuurrubber
Deze rubbersoort is dus van natuurlijke oorsprong en is elastisch, veerkrachtig en vooral slijtvast. Je komt ze tegen in allerlei branches en wordt veelal gebruikt voor rubbervormartikelen als afdichtingen, dempers, membramen, hoezen maar ook in gebruiksartikelen. Je kent ze wel; het elastiekje, de rubber regenlaars, een schoenzool etc.
Para rubber
Ook een nartuurrubber en is bijzonder slijtvast. Deze rubber leent zich uitstekend voor meer extreme omstandigheden, zoals zuren, zouten en chemische middelen. Je vind deze rubber o.a. terug in straalkabines, trillingsdempers en opleggingen.
SBR-Butadieenrubber
SBR is de eerste synthetisch rubbersoort en word het meest gebruikt. Vanwege de hoge slijtgevoeligheid wordt het overgrote deel van de productie gebruikt voor autobanden en loopvlakken.
IIR-Butylrubber
Deze rubbersoort is vooral bekend om zijn dichtheid. Ideaal geschikt voor slangen, membramen, beschermende kleding en de binnen banden.
CR- Neopreen®
Van Chloropreen rubber of Neopreen® is de eigenschap dat hij weersinvloeden aankan en redelijk oliebestendig is, goede bestendig tegen vuur en chemicaliën. Dit maakt deze soort geschikt voor diverse afdichtingen, walsrolbekleding en slangen.
EPDM
De ideale rubbersoort om weersinvloeden en hoge temperaturen te weerstaan. Vanwege de bestendigheid tegen weersinvloeden vind je deze rubbersoort ook veel terug in de bouw en wegen bouw, toegepast als afdichtingsprofiel van voegovergangen. EPDM kan zelfs heet water aan en is daarom bijzonder geschikt voor waterleidingen en slangen van bijvoorbeeld vaatwasmachines.
NBR-Nitrilrubber
Nitrilrubber wordt vooral toegepast in membramen, afdichtingen, ringen en slangen omdat deze soort bestand is tegen brandstoffen, vetten en oliën.
Siliconen
Siliconenrubber wordt ook wel super rubber genoemd en is populair vanwege zijn slijvastigheid, antibacteriële werking en wordt veel toegepast in de industriële branche. Tevens is deze soort bestand tegen hoge temperaturen en is de enige rubber welke na te bewerken is., dit maakt deze rubber geschikt om te repareren indien nodig.
Viton
Vitonrubber is een andere High Tech rubbersoort. Deze rubber is bestand tegen zuren en een omgevingstemperatuur van 250 ºC en is daarmee geliefd in de chemie.
65% van alle SBR wereldwijd wordt gebruikt voor autobanden en bandenvernieuwing.
Wist je dat natuurrubber enorm stinkt tijdens de verwerking? In de fabriek ruikt het dan alsof de boer net mest over zijn land heeft uitgereden.
Oude indianen noemden de rubberbomen “De huilende bomen.” Zij waren de ontdekkers van rubber.
Een paardenbloem ook latex afgeeft, je zou dus uit paardebloemen ook rubber kunnen maken.